Mijn favorieten

Overbieden op een woningOverbieden is steeds meer regel dan uitzondering aan het worden. En dan hebben we het nier over enkele tientjes, maar juist duizenden euro's en soms wel tienduizenden euro's. Zeker in Groningen of in de Randstad is het schering en inslag. We bespreken enkele uitkomsten uit het onderzoek een nieuw onderzoek over de huizenmarkt van 2018, van de bank Knab.

U leest overal van een overspannen huizenmarkt. Dit komt door het beperkte aanbod en de vele vraag van dit moment. Dit resulteert en snellere verkooptijden en hogere opbrengsten. Uit het onderzoek van de bank Knab blijkt dit ook. Gedurende de eerste drie maanden van 2018 werd in Nederland bij 32% van de verkochte woningen meer geboden dan de vraagprijs. Dit kan ook een vertekenend beeld schetsen voor sommige regio's waarbij een 'vanaf-prijs' standaard is (vooral in Branbant en omstreken). Gemiddeld werd er € 4.750,- overgeboden. Uit het onderzoek blijkt tevens dat doorstromers meer overbieden dan starters, namelijk 37% ten opzichte van 28% van de starters. Een mogelijke verklaring is dat verkopers van een woning ook boven de vraagprijs uit stijgen.

In de steden wordt het meest overboden. Dit is op zich geen nieuws natuurlijk. Echter is Leiden de stad waar het meeste wordt overboden, gemiddeld € 9.494,-, gevolgd door Almaar met € 9.286,-. De steden waarvan je zou verwachten dat ze op nummer 1 en 2 staan (Amsterdam en Rotterdam) geven slechts € 7.905 en € 7.389,- aan als resultaat boven de vraagprijs.


Verschillen zijn uiteraard heel regionaal. Wilt u de meeste opbrengst uit uw woning halen? Neemt u contact op met ons kantoor voor het bespreken van het plan van aanpak naar het ideale piekmoment. Waar twee vechten om een been, gaat hopelijk de derde er mee heen.