Mijn favorieten

Indexatie huurprijs vergeten?


De rechtbank Assen heeft onlangs (20 maart 2018) een uitspraak gedaan (RBNNE:2018:859), waarbij een verhuurder wakker schrok, nadat hij jarenlang achterover had geleund en vergeten was de huurprijs te indexeren.

Het wil nog wel eens in de praktijk voorkomen dat een verhuurder rustig achterover leunt en de huur naar alle tevredenheid maandelijks bijgestort ziet worden. Alles loopt naar tevredenheid en een actieve rol voor de verhuurder is niet nodig. Toch is het gebruikelijk dat de huurprijs eens per jaar wordt geïndexeerd. De verhuurder stelt de huurder daarvan vroegtijdig op de hoogte en de huurder kan daar bij de juiste maand rekening mee houden ten tijde van de betaling. 

Maar wat nu als de verhuurder al enkele jaren geen huurverhoging heeft doorgevoerd? Dat was er aan de hand bij de bovenstaande uitspraak voor de rechtbank Assen. Doorgaans wordt een verhuurder geholpen door de standaard indexeringsclausules die zijn opgenomen in de Algemene Bepalingen van de veelgebruikte ROZ-modellen huurovereenkomsten. Een voorbeeld hiervan vindt u in artikel 17.3 Algemene Bepalingen huidig model kantoorruimte of artikel 18.6 Algemene Bepalingen huidig model winkelruimte. In oudere modellen staan overigens vaak vergelijkbare clausules.

Ook zonder voorafgaande mededeling is de indexering derhalve opeisbaar. De huurder stelt zich vaak op het standpunt dat de verhuurder niet aan kan komen met een indexering over de vergeten jaren. Dat de verhuurder dan maar beter had moeten opletten, maar die vlieger gaat niet op. De enige begrenzing die op het verhalen van de vergeten indexering van de huurprijs ligt is algemene de verjaringstermijn van vijf jaren uit het Burgerlijk Wetboek.

Een belangrijke les die hier mede uit getrokken kan worden is de volgende: om aan te tonen dat u als verhuurder een degelijk contract in handen heeft en dus de vergeten indexering op kan eisen, doe u er verstandig aan om de huurder ook te laten tekenen voor de toepassing van de Algemene Bepalingen. Dat verstevigt uw bewijspositie. 

Wilt u als verhuurder graag de puntjes op de spreekwoordelijke 'i'? Neemt u dan een deskundige in de arm!

Wij zijn u graag van dienst. Even weten wie u kiest...